fredag 29 augusti 2014

Kräftskiva

Kräftor, kräftskiva, kräftrecept, recept på kräftor

Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör.
Recept till kräftskivan
Nu tar vi den, nu tar vi den... Kokta kräftor med tre dippsåser - vitlöksmajonnäs (aioli), rouille och yoghurtsås med dill - Västerbottenost, bröd och smör - allt du behöver till en enkel kräftskiva. Drycker tillkommer förstås. Här hittar du massor av recept och tips till kräftskivan.
Kräftkalas, kräftrecept och bufférätter på längden och tvären. Fram med hattar, visblad och färgglada lyktor. Dags att koka kräftor. Grön dill, röda kräftor och gul ost är kräftskivans färger. Samlas och njut av sommarens ljumma augustikvällar.
Tidigare släpptes kräftfisket fritt en speciell dag i augusti. Den regeln är idag borta. Andra torsdagen i augusti räknas dock ännu som den gastronomiska kräftpremiären. Även om affärerna numera säljer kräftor året runt.
Här hittar du massor med recept till kräftskivan. Från klassiska recept på kräftlag till gott bröd, dippsåser, kräftsallad och andra rätter som passar till kräftkalaset.
Våra svenska kräftor fiskas upp när de är 3-4 år gamla. De flesta är signalkräftor och flodkräftor är mycket ovanliga och såklart dyrare. Detta pga kräftpesten som drabbar flodkräftor men ej signalkräftor som bara bär på smittan. Kanoter, hinkar, redskap, stövlar - allt kan sprida kräftpesten från sjö till annan så det är mycket viktigt att följa regler och bestämmelser för kräftfisket om vi ska ha några flodkräftor kvar alls.



Cirka 20 miljoner kräftor fiskas upp om året, mest i Småland, Östergötland och Vättern. Vid varmt väder så växer sig kräftorna stora. Men om det blir för varmt så kan de råka ut för syrebrist i vattnet vilket kan minska antalet.
Många kräftor i frysdisken är dock ej svenska utan importerade från ex. Kina.

De flesta firar kräftskivan likadant från år till år. Medan andra provar nytt. Traditionen bjuder "bara" på hårdost, bröd, smör och snaps. Och så kräftor förstås. Själv har jag alltid svårt att äta mig mätt. Därför brukar jag laga lite annat gottis att ta med till kräftbordet. Man kan börja med tilltugg och fördrink som bål. Ett gott nybakt bröd mättar. Ofta är det lite knytis, då är pajer eller kalla rätter som kräftsallad osv smidiga. När sista klon är knäckt och sista snapsen försvunnit i gommen är det på svenskt manér kaffedags. Och många behöver något sött för att piggna till efter allt skålande som en sommartårta eller kaka.
Koka kräftor
Egen enkel kräftlag sätter piff även på köpta färdigkokta kräftor. Akta så det inte blir för salt bara. Ibland är en del köpekräftor redan salta.

Kräftrecept:
Så här kokar du kräftlag - tips till att koka egna kräftor
Egen kräftlag sätter god smak på såväl nyfiskade kräftor som färdigkokta kräftor från frysdisken. Var dock försiktigare med saltet i lagen till köpta färdigkokta kräftor. Smaka på en kräftklo innan och avgör om dina kräftor är salta nog. Skippa i så fall saltet i receptet.

Kräftlag till att koka eller piffa upp kräftor 
Kräftlag till 2 kilo kräftor. Räkna med ett halvt kilo kräftor per portion. Kräftlagen är alltså för 4 portioner. Använd kokta eller koka kräftorna i lagen. Skölj kräftorna ordentligt innan kokning. Se till så att all smuts är borta. De ska helst vara sumpade minst över natten.
Kräftlag speciale En kräftlag med mer kryddor och smak från porteröl, kummin, anis, fänkål och såklart krondill.

Klassisk kräftlag Hemgjord klassisk kräftlag med krondill till 2 kg kräftor eller ca 4 portioner.
Kräftsallad med gurka
Kräftsallad med gurka till kräftskivan. En god kall sallad med kräftstjärtar, gurka, dill och rödlök i matyoghurt smaksatt med lime eller citron.
Extra kräftstjärtar
Fuska och köp gärna någon burk extra kräftstjärtar i lag och lägga upp i skål till kräftbordet till de som inte orkar eller vill pilla med kräftorna. Eller helt enkelt är för hungriga. Du kan också göra en kräftsallad av kräftstjärtar med gurka, dill och yoghurt.

Kräftsallad med gurkaKräftsallad med dill, yoghurt och gurka. En god kall röra med kräftstjärtar som passar till kräftkalaset.

Alternativ till kräftornaInte alla gillar kräftor. Men kan ju ändå vara med på skivan så att säga.

Havskräftor
Servera kokta havskräftor på fat likadant som kräftor.

Räkor
Servera kokta räkor eller rökta räkor på fat. Gärna med citron- eller limeklyftor. Gott till är vitlöksmajonnäs (aioli), rouille eller yoghurtsås med dill samt gott bröd.
Kalla såser till kräftskivan
Tre kalla såser till kräftskivan. Aioli (vitlöksmajonnäs), Rouille (het vitlöksmajonnäs) samt yoghursås med dill. Goda såser som passar till kräftor men speciellt till räkor eller havskräftor.

edX
Ads by Rubicon Project


Kalla såser till kräftskivan
Aioli - vitlöksmajonnäs
Hemgjord majonnäs med vitlök. Gott till bröd som rostbröd och räkor men även kräftstjärtar.

Het snabb kräftmajonnäs
En skål till 4 portioner
2 msk saft av citron
3 dl majonnäs
1 vitlöksklyfta
4 krm cayennepeppar
Salt och vitpeppar
Pressa vitlöken och blanda med citron, majonnäs, cayennepeppar, salt och vitpeppar.

Rouille Het vitlöksmajonnäs. Hemgjord majonnäs med saffran, chili och vitlök. Gott till bröd som rostbröd och räkor men även kräftstjärtar.

Yoghurtsås med dillKall yoghurtsås med dill och citron- eller limesaft. En smalare men mycket god kall sås. Gott till bröd som rostbröd och räkor men även kräftstjärtar.
Hembakt bröd till kräftskivan
Hembakt bröd till kräftskivan gör alltid succé. Här spenatbröd eller spenatbaguetter. Annat bröd som rostbröd, baguette eller knäckebröd passar också såklart. Pålägg som smör och lagrad ost är ett måste. Smaksatt färskost eller rödbetssmör är också goda pålägg.

Bröd till kräftskivan: Ett gott bröd passar till kräftskivan. Baka eget bröd eller köp färdigt. Ljust bondbröd, lantbröd, baguette, ciabbatta, focaccia - de flesta bröd passar efter smak. Rostbröd gillar många men vem tar med en rost på kräftskivan...

Spenatbröd eller spenatbaguetterMycket gott bröd som är enkelt att baka. Spenat kan uteslutas eller ersättas med ex. en finhackad rödlök; eller 2 dl strimlade soltorkade tomater i olja. Någon dl grovt hackade nötter som valnötter eller solrosfrön är också gott i.

Ljusa kuvertbrödSmå ljusa bullar som passar till fest.

Fyllda pirogerFyllda bröd med ost och skinka. Goda kalla eller varma till kräftbordet vid ex. knytis eller till vickning eller nattamat.

Knäckebröd
Hårt bröd som knäckebröd, ljust eller mörkt tunnbröd är gott med smör och lagrad ost till kräftorna. Rosta knäckebrödet innan i ugnen några minuter på 200 grader. Ta ut och låt svalna så blir det som nybakt.

Hembakt knäckebrödKnäckebröd kan du baka hemma. Här två recept med och utan jäst.

Fler tips på bröd hittar du här>>
Kräftbord med bufférätter
Duka gärna upp fler rätter till kräftbordet. Portionspajer med ost, räkor, extra kräftstjärtar, lagrad ost, nybakt bröd, smör och tre dippsåser (aioli, rouille och yoghurtsås med dill) blir en kräftbuffé med något för alla.

Skådebröd - kräftbrödGör en sats deg till ljust bröd. Brukar stå på mjölpaketet. Eller köp en färdig mix ”bondbröd”. Efter första jäsningen knådar du på som vanligt men formar brödet annorlunda inför andra jäsningen. En deg brukar räcka till stora kräftor. Använd fantasin och bygg en kräfta i delar av avlånga bullar. Oliver kan användas till ögon. Kul att baka med barn. Då kan man dela upp degen, så får de forma sina egna kräftor (se tips nedan).

Kräftbröd: två stora brödkräftor
50 gr jäst eller ett paket torkad
7 dl vatten
1 msk olja
1 msk salt
1 liter mjöl av t.ex råg, korn, graham eller vetemjöl
7 dl vetemjöl
Blanda jäst och fingervarmt vatten i en stor bunke. Arbeta in övriga ingredienser. Ta vetemjölet sist, så mycket att degen släpper bunken utan att kladda. Jäs övertäckt 30 minuter. Knåda degen. Sätt ugnen på 175 grader. Gör kräftor (se nedan) eller två limpor, skär snitt i brödet och jäs ytterligare i 30 minuter. Grädda i ca 50 min. Knacka på botten, låter de ihåligt och fast så är brödet klart. Låt svalna.

Hur man formar ett skådebröd till en kräfta:
Man kan chansa på att få in en stor kräfta i ugnen, men det är nog bäst att göra två bröd och baka på varsin plåt. Tänk på en riktig kräfta och försök efterlikna den. Skådebrödet behöver inte vara så detaljrikt och helst ska det inte ta för lång tid att forma till. Det ska jäsa också. Gör så här: efter första jäsningen delas degen på fyra. Två delar rullas till en långsmal del som blir kräftornas huvud och kropp. Bakdelen plattas ut och snittas (med en kniv) som en kräftstjärt eller så har kräftan infälld stjärt - då blir den rund. Lägg några snitt rakt över mot baken, plus hål eller russin för ögon. De två övriga klumparna delas till klor. Dela klorna i två delar, en rullas till långsmal "arm" och en till en "klo"klump. Lägg ett snitt och "öppna" klon. Lägg ut delarna och forma till en fin kräfta. Lägg på bakplåtar. Jäs igen och baka som ovan. För att få rött bröd kan man ha in tomatpuré i degen.

Ost och pålägg till kräftskiva: Lagrad svensk ost som Västerbottenost, kryddost, kumminost eller en lagrad cheddar passar på kräftskivan. Vidare kan du göra pålägg av färskost eller göra rödbetssmör.

Brännvinsost
Du kan göra egen brännvinsost genom att hälla någon msk brännvin naturell, smaksatt aquavit ex. med dill, kummin eller koriander eller Östgötasädesbrännvin (fat- whiskykaraktär). Häll lite snaps i en påse och marinera osten i den i kylen i något dygn. Gott är också Calvados (äppelbrännvin) eller Cognac.

Hemgjord potkäsPotkäs är en bredbar ostmassa som kan göras av alla slags ostar. Ett gott sätt att ta tillvara på alla slattar jag brukar spara i frysen. Riv och mosa ihop alla ostar – gärna i ett vackert lerkärl. Lite färskost mjukar upp det hela. Smaksätt gärna med lite smakfull snaps som Östgötasädes som har whiskeykaraktär. Färska hackade örter som en aning timjan, gräslök och dragon blir också gott i. Blir godast efter någon dag.

Fler pålägg till brödet: Färskost är också gott som pålägg till bröd ex. istället för smör. Välj en naturell eller smaksatt färskost ex. med vitlök eller dill; eller smaksätt själv naturell färskost med ex. hackad dill, vitlök och citron.

Färskost med dill, citron och vitlök
Gott till pålägg till bröd. En bytta till cirka 10 personer.
400 färskost
1 dl grädde
några kvistar färsk dill
1 citron
1 klyfta vitlök
Plocka och hacka dillen. Riv skalet av citronen och pressa ur saften. Pressa vitlöken. Blanda allt med färskosten och smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå i kylen någon dag.

Rödbetssmör
Gott till pålägg till bröd. En bytta till cirka 10 personer.
5 rödbetor
400 gram smör
Koka rödbetorna med skal i 40 minuter eller tills de är mjuka. Skölj i kallt vatten och skala med händerna. Hacka dem fint för hand eller i en mixer. Blanda med rumsvarmt smör. Smaka av med salt och vitpeppar.
Portionspajer med ost till kräftskiva
Pajer är utmärkt gott och smidigt till kräftkalas. Pajer kan bakas i god tid kvällen innan och serveras kall eller uppvärmd. Här portionspajer med västerbottenost.

Paj till kräftskivan Paj är smidigt både att bjuda på och att ta med sig. Många kräftskivor är lite av ett knytis. Pajer kan bakas i lugn och ro kvällen innan. Baka en extra så har ni kvällsmat också. Pajerna är goda kalla eller så kan de värmas. Du kan baka en stor paj eller baka flera små portionspajer. Klassisk ostpaj med västerbottenost, skink- och ostpaj, kycklingpaj eller broccolipaj med feta och soltorkad tomat är goda förslag.

Portionspajer med ost
Portionspajer med god lagrad riven ost som Västerbottenost. Fyra rejäla pajer.

VästerbottenpajOstpaj med Västerbottensost. En paj med fyllig smak av ost som är snabb och lätt att baka.

Ost- och skinkpaj Quiche LorraineKlassisk fransk ost och skinkpaj som serveras kall.

Pajskal
1 paj(en pajform cirka 25 cm)
100 gram smör
2,5 dl mjöl
1 -2 msk vatten
Tärna kylskåpskallt smör med en kniv. Arbeta snabbt ihop med mjölet samt vattnet till en deg. Kavla eller tryck ut i en pajform. Baka pajskalet i 175 grader cirka 10 minuter.

Kyckling, svamp och paprikapaj
Pajskal enligt ovan
2 ägg
2 dl grädde
3 krm curry
3 dl plockad grillad kyckling
1 hackad röd paprika
10 delade stekta champinjoner
Blanda ägg och grädde. Smaka av med salt, vitpeppar och curry. Lägg fyllningen i pajskalet och häll över äggstanningen. Grädda på 200 grader i ca 40 minuter.

Paj med broccoli, fetaost och soltorkad tomat
Pajskal enligt ovan:
2 ägg
2 dl grädde
10 buketter kokt broccoli
2 dl tärnad fetaost
1 dl hackad soltorkad tomat i olja
Vispa ihop ägg och grädde. Smaka av med vitpeppar (fetaost och soltorkad tomat ger sälta). Fyll ett pajskal och häll i äggstanningen. Grädda på 200 grader i ca 40 minuter.

Fler pajrecept och recept på pajdeg och söta pajer>>
Omelett med kräftstuvning
Omelett med kräftstuvning är en riktig sjuttiotalare till kräftbordet. Men ack så god. Omeletten serveras kall med massor av stuvade kräftor i dill. Stuvningen är blandad med lite matyoghurt och citron för att fräscha upp den lite.
Fler tillbehör till kräftskivanVälj egna kalla favoriter att komplettera med på kräftbordet. Här är några tips på fler rätter som passar kalla till kräftskivan. Ex. kräftsallad eller omelett med skaldjursstuvning. Lax, dill och potatislåda som blir som en frittata (spansk omelett) och skärs upp i bitar att serveras kall eller ljummen. Potatissallad tycker många om. Kanske med lite grillade starka korvar som chorizo att bryta av kräftätandet med. Kycklingspett med jordnötssås gör garanterat succé när hungern hittat ställen dit kräftorna inte lyckats kravla. Sallad på couscous och/eller rödbetor på fat ser trevligt ut, är gott och smidigt till många. Allt kan förberedas och serveras kallt.

Omelett med kräftstuvningEn god 70-talsrätt som passar till buffé och kräftkalas. Ugnsbakad omelett med stuvning. Kan förberedas innan och serveras kall. Välj att toppa med stuvning av räkor, kräftstjärtar, skaldjur som krabba, hummer eller musslor; eller vegetarisk fyllning som inlagd sparris, spenat eller fräst svamp.

Potatissuffléer med getost
Portionsformar med potatissuffléer. Riven potatis smaksatt med getost likt små portionspajer. Goda kalla eller småvarma som tillbehör till skaldjur eller fisk.
4 portioner
10 stora vinterpotatisar typ Bintje
4 äggulor
75 gram getost
4 dl grädde
Några varv med vitpepparkvarnen
Skala och riv potatisarna fint (mixer, rivjärn eller matberedare). Blanda med ägg, smulad getost, grädde, salt och peppar. Baka i en smörad gratängform på 175 grader i ca 50 minuter. Eller fyra småformar. Getosten kan bytas mot någon annan stark ost (Parmesan, Cheddar, Fontina, Västerbotten etc).

Färskpotatislåda
En enkel och mättande rätt där du slipper göra pajdeg. Rökt eller gravad lax kan du också ha i.
4 portioner
12 - 16 kokta färskpotatisar
2 msk smör
2 – 3 knipplökar
3 dl mjölk
3 ägg
3 msk fin kaviar av valfri sort
30 g fryst dill eller färsk
Sätt ugn på 200 grader. Hacka lök och fräs mjuka i smör. Skiva potatisar grovt och tillsätt dem. Ta av från värmen. Lägg blandningen i en ugnsfast mindre form. Skaka runt så att det kommer fett på kanterna. Blanda mjölk, ägg, kaviar och dill. Häll i formen. Grädda i cirka 40 minuter eller tills äggstanningen stelnat.

Tomat och avokadosallad
Gott till paj, räkor och kräftor.
4 – 6 portioner
4 kvisttomater
2 avokado
3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
Salt och vitpeppar
Solrosskott eller machesallad
Tärna tomat och avokadokött grovt. Smaka av med god olivolja, balsamvinäger samt salt och vitpeppar i en skål. Toppa med solrosskott eller machesallad (eller valfri sallad).

Lax, dill och potatislåda
1 ugnsform cirka 20x30 cm
2 msk smör
400 gram färsk, gravad eller rökt lax i skivor
20 medelstora skivade kokta potatisar
3 dl hackad dill
4 ägg
4 dl grädde
Smörj formen med smör. Lägg ett lager potatis underst, varva sedan dill, lax och potatis. Toppa med ett lager potatis. Häll vispat ägg med grädde över och baka i 175 grader cirka 45 minuter eller tills äggen stelnat. Låt svalna och servera uppvärmd med citronklyftor.

Potatissallad med kapris, äpple och purjolök
10 portioner
30 medelstora färskpotatisar
6 dl gräddfil
4 dl creme fraiche
2 små burkar kapris
1 purjolök
2 äpplen
Koka potatisen. Skölj och hacka purjolöken. Blanda i löken i potatisen efter att du hällt av vattnet. Låt svalna och dela stora potatisar. Skär äpplena i bitar. Blanda i resten av ingredienserna. Smaka av med salt och vitpeppar. Någon matsked honung samt fransk senap ger också god smak.

Couscoussallad
10 portioner
8 dl couscous
10 st smågurkor (cornichons)
1 dl tomatpuré
3 pressade klyftor vitlök
1 st selleri
5 dl bönor, haricots verts
0,25 gram saffran
1 röd chili
2 vårlökar
1 knippe morötter
4 dl valnötter
Koka upp vatten enligt paketet. Tillsätt couscousen samt saffran. Sätt åt sidan med lock i tio minuter. Sprid sedan ut couscousen på en plåt att svalna. Skölj ur samma kastrull, tillsätt lite olja och fräs tomatpuré, pressad vitlök, hackad selleri, hackad chili, strimlad vårlök, strimlade morötter samt bönorna. Rör runt fem minuter och låt svalna. Blanda i couscousen med valnötterna samt hackade smågurkor. Förvaras i kylen. Smaka av med salt och vitpeppar.

Sallad med rödbetor, ruccola, mozzarella och tomat
10 portioner
15 medelstora rödbetor
1 pkt ruccola
3 pkt mozzarella i vatten
1 pkt cocktailtomater
0,5 dl olivolja
3 msk balsamvinäger
en halv rödlök
Koka rödbetorna i 50 minuter. Spola och skala i kallt vatten. Klyfta och lägg upp på fat. Bryt isär mozzarellan i bitar över rödbetorna. Skölj ruccolan och tomaterna. Hacka rödlöken. Fördela på fatet. Sprid olja och vinäger över.

Kycklingspett med enkel sataysås
10 portioner
10 urbenade lår, cirka 1,3 kg
30 spett
4 msk tandoorikrydda
1 burk jordnötssmör
2 burkar kokosmjölk
2 dl chilisås
10 droppar tabasco
Skär kycklingen i bitar. Gnugga kycklingbitarna i tandoorikrydda. Fördela dem på spetten. Blanda ingredienserna till såsen. Smaka av med salt och vitpeppar. Pensla spetten med hälften av sataysåsen. Grilla eller stek i ugn på 175 grader i 25 minuter eller tills kycklingen är genomstekt (över 62 grader). Förvara i kylen. Resten av såsen används som dippsås. Kan serveras kalla eller varma.

Tilltugg och fördrinkar innan själva kräftorna:Lite tilltugg att stilla den värsta hungern med innan sjävla kräftskivan börjar. Servera med bål eller mousserande vin eller någon drink. Snittar kan man göra av allt möjligt. De kan läggas upp på bricka eller separat på en liten assiette som en minirätt. Knepet är att servera något gott i pytteportioner. Det kan vara så enkelt men gott som knäckebröd med makrillröra. Eller den gamla hederliga kavring- eller tunnbrödsnittarna är säkra kort. Lite annorlunda är filodeg fylld med fetaost och dill.

Mousserande vin ger lite klass åt kräftpremiären, sen kan det hedniska drickandet börja. Då kan man välja en lyxig Champagne (som är dyrare) eller något mousserande från Italien som (ex. Rotari), Cava från Spanien (ex. Freixenet eller Codornieu) eller från Australien (ex. Jacobs Creek eller Carrington).

Fler förslag på cocktails, bål och svalkande mousserande sommardrinkar hittar du här >>
Recept till kräftskivan
Knäckesnittar med makrillröra. Rustikt, gott, nyttigt och enkelt tilltugg till fördrinken på kräftskivan. Kanske något att tugga på medan gästerna hälsas välkomna.

Knäckesnittar med makrillröraEtt gott, enkelt, billigt och snabbt tilltugg att göra. Små bitar knäckebröd toppat med röra av rökt makrill mosad med gräddfil.

Fler enkla snittar för ungefär 8 gäster:
Kavringsfyrkanter med olika färskost
1 limpa kavring
2 pkt smaksatt färskost som paprika, vitlök, örter etc
Bred två skivor med rikligt med färskost, toppa med en tredje skiva. Tryck ihop. Skär bort kanterna (om du vill) och dela i fyra små fyrkanter. Lägg upp på fat.

Tunnbröd med rökt lax, färskost och gräslök
2 pkt tunnbröd
2 pkt naturell färskost (ex. Philadelphia)
1 knippa gräslök
ca 250 gram rökt lax i skivor
Bred färskost på tunnbröden, dela upp laxen och gräslök på undre halvan av bröden och rulla ihop. Skär bort yttersta ändarna. Dela på mitten och dela dessa dela med ett snett snitt, så att de kan stå upp på den platta sidan. Lägg upp på fat.

Crostinis med tapenade och/eller soltorkad tomat
1 baguette
smör eller olivolja
1 burk tapenade eller soltorkade tomater
Värm baguetten, skär på snedden och servera med tapenade och/eller soltorkade tomater bredvid i en skål. Så kan gästerna hjälpa sig själva. Eller skär sneda skivor, rosta med smör eller olja, bred tapenade på några och tomater på andra. Lägg upp på fat.

Filodegstrianglar fyllda med dill och fetaost
1 pkt filodeg i fyrkantiga blad eller på rulle, alternativt utkavlad paj- eller smördeg
300 g fetaost
1 knippe dill
1 ägg
Smula fetaosten och hacka dill, blanda i en bunke. Dela filodegen i 10 cm breda remsor, fyll en klick i nedre ändan och vik i trianglar upp remsan. Pensla sista skarvarna med ägg. Baka i ugn i 175 grader ca 15 minuter till fin färg. Man kan också fylla, rulla och baka ett helt blad till en rulle som man sedan skär i lämpliga mumsbitar.
Recept till kräftskivan
Något sött piggar upp efter kräftorna. Hallontårta eller bärtårta med marängbotten och grädde. En passande dessert om du har äggvitor över ex. från hemgjord aioli vitlöksmajonnäs (där bara äggulorna används). Vill du fuska så kan du såklart köpa färdiga marängbottnar eller annan tårtbotten och fylla likadant.

Dessert eller efterrätter till kräftkalasetKräftkalas är inte direkt mättande och kan vara rätt blöta. Man behöver något matigt och sött för att stå sig. Till efterrätt på kräftkalaset passar det mesta. Lätt att förbereda och gott är paj, tårta eller kaka. Alternativen till kaffet är många. Det myllrar av recept på olika sommartårtor, morotskaka, cheesecake mm. Det är bara att välja det man gillar. Hallonpaj, bärtårta med maräng och grädde eller radiokaka - en gammal klassiker från tiden då radioapparaterna hade mönster framför högtalarna.

HallonpajEnkel och genialiskt gott med färska eller frysta hallon, vaniljsås eller vaniljglass.

Hallontårta med marängbottenEn god och enkel tårta med bottnar av maräng, vispgrädde och toppad med färska hallon. Marängtårta passar bra om du har överblivna äggvitor att göra av med till marängbottnarna (om du gjort hemgjord majonnäs av äggulor till aioli eller rouille som såser till kräftskivan).

Radiokaka
ca 15 skivor, en avlång stor form (springform)
200 gram kex (typ Mariekex)
100 gram smör
400 gram blockchoklad (ljus)
0,5 dl sirap
Dela blockchokladen i bitar, smält i en bunke och mikra (eller värm över kokande vatten). Blanda ned sirap och smör under omrörning. Varma kex och chokladsmet i formen. Ställ att stelna i frysen ca 3 timmar. Förvara i kylen. Skär upp skivor.

Glöm inte:
ServetterExtra servetter eller hushållspapper behövs. Kräftkalas är ofta en slabbig historia och en finservett räcker inte långt.

SnapsvisorHär kan du ladda ner snapsvisehäfte som pdf för kräftskivan från Vin och sprithistoriska muséet.
Recept till kräftskivan
Smidiga kräftknivar till kräftskivan. Designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Finns i välsorterade köksaffärer eller klicka på bilden för köksaffär på internet.

Kräftknivar
Jag (Henrik Mattsson, kock på Receptfavoriter.se) har designat ett set skaldjursknivar till kräftor och skaldjur för Hackman i rostfritt stål. Hackman Gourmet Skaldjursknivar 4-pack heter de och kostar runt 200 kr. Du kan köpa dem i välsorterade köksbutiker eller på nätet här.

Barnmat till kräftskivanMånga barn är kanske inte så förtjusta i kräftor utan ser mest det roliga i att jaga varandra med dem. Till dem har jag en riktig festrätt - ugnsbakad falukorv. Vanlig ugnsbakad falukorv med alla tillbehör: ketchup, senap, bostongurka och mos går alltid hem. Glass funkar alltid till efterrätt.

Ugnsstekt falukorv
Passar till barnmat med potatismos.
4 portioner
En böj falukorv ca 400 g
1/2 lök och 2 tomater
8 skivor ost
senap, ketchup och bostongurka
Ta av skinnet, skär skivor nästan igenom över hela korven. Fyll mellanrummen med skivad lök, tomat, senap, ketchup, bostongurka och sist tryck ner en ostskiva som kronan på verket. Kör i ugnen på 175 C° i 25 minuter eller tills den ser god ut. Servera med potatismos. Pulvermos är helt ok, när man har så mycket annat att stå i.

Nattamat och vickningTiden går snabbt när man har roligt. Planerar man att ha kräftskiva länge så är det gott med nattamat. Efterfest med korv med bröd; eller köttbullar, prinskorv, knäckebröd och en Janssons frestelse kan då vara uppskattat.

Janssons frestelse
Servera ev. med tillbehör som köttbullar.

Hemgjorda köttbullar
Gott till vickning med ex. jannsons eller en potatisgratäng. Kan serveras varma eller kalla och förberedas långt innan.

Ta vara på kräftskal och rester
Ta vara på smaken i kräftskalen till exempelvis en kräftsoppa. På restaurang tas det mesta om hand. Fiskben, paryrer (det man putsar bort från kött), grönsaksrens, persilje- och dillstjälkar och framförallt hummer-, räk- och kräftskal (men inte om det varit ute hos gästen och vänt förstås).
Här är det smaken man vill åt och själva skalen silas bort. På kräftskivan slänger de flesta sina kräftskal. Det är ok, om man inte har användning för 20 liter kräftsås förstås. Men jag vill ändå rekommendera att spara några skal (ex. att ha i frysen) om man vill koka fond, sås eller soppa.

Skaldjurssoppa med kräftor eller kräftsoppa. Mustig skaldjurssoppa kokt med kräftor, grädde, vitt vin och lite vitlök. God med kräftstjärtar serverad i soppan.

KräftsåsGör en sås av alla skal. God att spara om du gör en stor omgång. Mycket god sås till ex. vit fisk som kummel, torsk mm. Vid servering så tillsätter och garnerar du med några färska kräftstjärtar eller räkor.
Recept till kräftskivan
Krydda egen snaps till kräftskivan. Enklast är kanske citronsnaps. Tvätta en citron, skala av skalet och lägg i en flaska med brännvin. Vänta och kyl några timmar och du har god citronsnaps.
Räk- och kräft enchiladasMexikanska enchiladas med räkor och kräftor. Gott på rester av kräftor eller räkor. Använd dock inte räkor eller kräftor som stått framme i rumsvärme för länge ex. under en hel kräftskivekväll - släng dem. Använd endast sådana kräftor som varit i kylen och blivit över.

Snaps till kräftskivanHemgjord snaps
Fakta, tips på köpt och hemgjord snaps samt snapsrecept.

Alla Receptfavoriters recept på snaps hittar du här >>


Inga kommentarer: