söndag 7 september 2014

Vin till kött




Vita viner: Blommiga/fruktiga eller lätta med viss frukt och sötma
Typ: Muscat, Chenin Blanc, Müller-Thurgau/Silvaner, Orvieto/Soave, lätt Chardonnay.










Lätta rätter med kyckling, njure, lever eller kalvkött. Neutralare kryddning gärna med viss syrlighet.
Vita viner: Kraftiga/kryddiga eller mer syrabetonadeTyp: Vit Rioja/Chianti, Bordeaux, Sancerre, Pinot Gris, Gewürztraminer, Champagne.Lätta skink- eller kötträtter gärna med någon sötma. Många kycklingrätter med viss krydda.
Röda viner: Lätta med fruktTyp: Beaujolais (Gamay), unga Chianti, Pinot Noir (ej Bourgogne), lätta italienska (typ Bardolino), rött Loire, tyska/österrikiska (utan längre ekfatslagring).Lätt kryddade rätter av kalv, lamm, kyckling och griskött.
Röda viner: Medelfylliga med viss frukt/syraTyp: Lätta Cabernet-viner, Merlot, Navarra, ungersk Egri, enklare Chianti och Bourgogne.De flesta kötträtter utan alltför markerad kryddning. Lättare vilträtter med t ex rådjur.
Röda viner: Fylliga med viss mognadTyp: Vanliga Bordeaux/Côtes du Rhône/Cabernet, Barbaresco/Barolo, Rioja, Chianti Riserva, kraftigare Pinot Noir, Dão (Portugal).Vilträtter med neutralare sås. Grillat nöt- eller fläskkött med markerad kryddning.
Röda viner: Fylliga med mognad och syraTyp: Bra Côtes du Rhône, Bordeaux och Bourgogne. Rioja Reserva. Äldre Cabernet/Syrah från Nya Världen.Smakrika/välkryddade rätter, med karaktär av t ex peppar, vitlök eller senap, från ljust till mörkt kött.

Inga kommentarer: